Trin 3c: Tilgange der giver dig større udbytte af alle kurserne

0%

​​Trin 3a til og med 3d​ handler alle sammen om hvordan du får mest ud af kurserne og compassion-strategierne generelt.

​Her er de tilgange og pejlemærker der er afgørende for dit udbytte:

 • ​Vær åben og nysgerrig!
  Der er rigtig mange nuancer, da hver situation vi står i, får os til at reagere forskelligt. Og da compassion kun kan ske i hvert øjeblik, bliver vi nødt til at være fleksible og åbne for en masse andet end blot de enkelte del-elementer af compassion. Vær nysgerrig på hvordan de enkelte øvelser virker. Vær nysgerrig på hvornår de ikke virker (d​in intension i hver enkel situation er afgørende for effekten af øvelsen).
 • ​Respekter det du selv oplever. 
  ​De forskellige tilgange og øvelser og indsigter, virker lidt forskelligt for os. Tag dem der er lettest og sjovest for dig. Måske du er vild med 'Pause med selvmedfølelse' og keder dig undervejs i 'fodsåler' - og ja, jeg kan godt fortælle dig hvordan fodsåler kan blive endnu en yndlingsøvelse, men ærlig talt: der er tilgange nok. Brug dem der virker. Dem du kan huske. De dele af dem du kan huske når du har  brug for dem. Du skal ikke være et leksikon over compassion-øvelser. Du får glæde af at kunne bruge dem når du har behov for dem.
 • ​Hvis det er en kamp er det ikke medfølelse du træner!
  ​Compasion-strategier er ikke en vanlig udviklings-strategi. Der er ikke bestemte trin du skal gøre for at være medfølende 'nok'. Der er ikke et særskilt mål om at du altid skal gøre noget bestemt eller have det på en bestemt måde.
  ​Mange af os går til udvikling og forandring som en proces vi skal vinde.
  ​Det fungerer ikke godt når det er compassion du arbejder med. Så når du opdager at du begynder at kæmpe eller at bide tænderne sammen - så stop! Kom tilbage til venligheden. Det er den vi træner. 
 • ​Tag det som et eventyr.
  ​Compassion strategierne og kurserne du møder her, har​ ikke en særlig endestation. Jeg ved heller ikke præcist hvilke stationer du kommer forbi undervejs. Jeg kender jo ikke din hverdag. Og livet er ukontrollérbart, forstået på den allerbedste måde. Tag derfor rejsen som et eventyr. Du ved heller ikke hvad der dukker op undervejs. Dukker der et bjerg op som du ikke kan forcere, så sig til! Jeg er her for at hjælpe dig til at tackle dine udfordringer
 • Vær langsom!
  Du skal have compassion strategierne ind under huden på en måde hvor de gør gavn. Det er ikke kun dit hoved der skal forstå. Det er din krop og dit sind der kan lære at VÆRE i den tryghed et opmærksomt sind giver. Lær langsomt. Tag din tid.
 • Giv dig selv lov til at åbne og lukke
  At være 'åben' er at være tilstede og kunne mærke, kunne blive berørt, kunne tage indsigter, ord og stemninger ind. At grine eller græde.
  At 'lukke' er når vi ikke kan tage mere ind. Vi begynder f.eks. at dagdrømme, at blive (eller være) trætte, distraherede, lave overspringshandlinger, måske endda selvkritiske eller irriterede.
  Pointen her er, at vi automatisk gennem en dag 'lukker ned' i perioder. Øv dig i at 'lukke ned' bevidst. Altså giv dig selv lov til at ikke kunne eller skulle forholde dig til compassion hele tiden. Det er der ingen af os der kan. 

​Se videoen her hvor jeg gennemgår de her tilgange der er vigtige i træning af compassion